Uppdrags- och Projektportfölj

Nedan kan du ta del av aktuella projekt och uppdrag samt ett axplock av de som genomförts de senaste åren.

Under hösten 2022 delgav Energimarknadsinspektion att de hade för avsikt att inför flera omfattande ändringar i elnätsregleringen till nästkommande reglerperiod 2024-2027. Reglerings- och ekonomifunktionerna hos E.ON Energidistribution inledde då ett omfattande arbete. E.ON Energidistribution drev inledningsvis detta projekt med interna resurser, men insåg snart att både taktiskt och operativt stöd var nödvändigt.

För att kraftsystemet ska kunna leverera el måste det vara i balans. I takt med den tillväxt som kraftsystemet utsatts för, både vad gäller produktion och konsumtion, som i ökande grad har blivit svårare att planera eller förutse, krävs det att elmarknadens aktörer bidrar med olika typer av tjänster och åtgärder på systemnivå.

Det är ingen hemlighet att det sker stora förändringar i det svenska energisystemet. Elnätet är till stor del byggt för flera decennier sedan och dimensionerat för en annan tids elbehov. Om en storskalig satsning på elektrifiering ska ske så måste även elnätet kunna hantera större flöden. En medföljande utmaning är att veta var i nätet behovet är som störst av förstärkningar. Detta är en utmaning som beställaren lägger mycket tid och resurser på för att hitta en lösning till.

Som säkert inte undgått någon ska alla elmätare (i Sverige med flera länder) enligt myndighetskrav vara försedda med en HAN-port (port för hemmanätverk). Detta krav är verkställande från och med 2025. Via HAN-porten (eller som den benämns; "HAN/P1-port") kan du som kund själv ansluta "smarta produkter" som hämtar mätvärden och information om din elanvändning i nära realtid.

E.ON Energidistribution har under flera år bedrivit utvecklingsprojekt inom flexibilitetslösningar och har genom detta varit ledande i branschen på detta område. En betydande utmaning har dock varit att implementera och förankra flexibilitetslösningar i verksamhets- och beslutsprocesser.

E.ON Energidistribution befinner sig i en transformativ fas där fokus ligger på att utveckla verksamheten och elnätsaffären för att möte de ökande kraven från elektrifieringen och energiomställningen. Den strategiska förflyttningen är ambitiös och kräver att IT-utveckling, innovation, teknikutveckling och verksamhetsutveckling koordineras, prioriteras och samordnas.

Novion levererar projektledning åt E.ON i ett unikt pilotprojekt i den skånska byn Simris. Här lägger E.ON grunden till framtidens energisystem.

Bidrag till elmixen från intermittenta energikällor som vind och sol ökar stadigt varje år, till förmån för planerbar kraft. Samtidigt kommer elbehovet att fortsatt öka i och med elektrifieringen av transport- och industrisektorn, vilket också leder till nya mönster i konsumtionen. Tillsammans medför det att förutsättningarna för det svenska elsystemet ändras på så sätt att produktion och konsumtion behöver samspela i större utsträckning. Parallellt med detta står Sverige inför utmaningar när det kommer till elförsörjning, med ett stamnät som lider av kapacitetsbrist och risk för tillfällig effektbrist.

Elnätet är en extremt komplex apparat som är en väsentlig kugge för den svenska energiförsörjningen. Elförbrukningen väntas dessutom öka kraftigt under kommande årtionden vilket kommer öka betydelsens av elnätet ytterligare. Samtidigt så är stora delar av elnätet föråldrat och så även arbetssättet kring leveranssäkerhet. För att kunna fatta informerade och mer verklighetsförankrade beslut kring elnätets leveranssäkerhet och potentiella risker behövs bättre insikter om nätets nuvarande nätkomponenter.

Långa ledtider och den nuvarande regleringen kring utbyggnad av elnätet leder till att nätet inte anpassas till den accelererande energiomställningen och elektrifieringen. Detta riskerar i sin tur att leda till samhällsproblem med periodvis effektbrist och långa ledtider för nyanslutningar. Inom EU-projektet Coordinet ville man undersöka om kapacitetsmarknader och flexibilitet kunde vara en potentiell lösning till kapacitetsutmaningar i elnätet.

E.ON Energidistribution har under flera år bedrivit projekt och verksamhetsutveckling inom flexibilitetslösningar och har genom detta varit ledande i branschen på detta område. En betydande utmaning, både för E.ON och branschen som helhet, är dock att det saknas ekonomiska incitament i elnätsregleringen för att nyttja flexibilitetslösningar.

Smart Cities Accelerator + (SCA+) utvecklar och testar metoder för att göra el och värme mer klimatvänlig samt energikonsumtion i byggnader så effektiv som möjlig.

För att tackla nya regulatoriska krav samt att möjliggöra samhällsutbyggnad utan en kostsam infrastrukturell utbyggnad, har E.ON i UK skapat ett smart nätverk som gynnar hållbar husutveckling. Detta nya koncept garanterar att det lokala elnätets kapacitet inte överskrids.

ANM4L har undersökt och demonstrerat lösningar för att öka nyttjandegrad av befintliga nättillgångar samtidigt som försörjningstryggheten upprätthålls. ANM4L-projektet har studerat hur man förhindrar överbelastning och överspänningssituationer i distributionsnät, som härrör från ökade nivåer av distribuerad RES.